Hırsızlık, gasp ve sabotaj uyarı ve önleme sistemleri; elektronik alarm sistemleri içerisinde güvenliğimize yönelik en önemli cihazlardan oluşur. Basit anlamda bir alarm sistemi; ev ya da iş yerlerinin içeriden,dışarıdan ya da her iki yönden de korunmasına yöneliktir. Ev ya da iş yerine hırsızlık, sabotaj ya da gasp amacı ile girmek isteyen yetkisiz şahıslara mani olmak amacı ile tasarlanmıştır. İyi bir alarm sistemi yetkisiz kişilerin içeri girmesine mani olmalı ve aynı zamanda da ışık ya da ses ile çevreyi uyarmalıdır. Sistemin son yıllarda eklenen en önemli özelliği, herhangi bir zorlama ya da yetkisiz giriş durumunda ev ya da iş yeri sahibini, alarm merkezini ya da kolluk kuvvetlerini telefon yardımı ile gerek sesli mesaj gerekse kısa mesaj ile uyarmasıdır. İnternet kullanımının yaygınlaşması ile hırsız alarm sistemleri, gerekli donanımlara sahipse, internet üzerinden de raporlama yaparak, uzak kullanıcılara bilgi vermektedir. Bu sayede sistemin kurulduğu mekanın durumunu bölge bölge ve tüm algılayıcılardan gelen mesajları anında görme imkanı mevcuttur.
Çevre Güvenlik Sistemleri
Çevre güvenlik sistemleri, elektronik güvenlik sistemleri arasında en kapsamlı sistemlerden biridir. Kuruldukları alanda görünmez bir güvenlik duvarı oluştururlar. Bu sayede dışarıdan gelecek davetsiz misafirlerin girişlerine engel olurlar. Başta hırsızlık ve sabotajın daha ilk aşamada haber alınarak müdahale edilmesine imkan sağlarlar. Çevre güvenlik sistemleri bir ya da birden fazla sistemin bir araya gelmesinden oluşmaktadırlar.
- Işın dedektörleri
- Mikrodalga algılama sistemleri
- Tel çit algılama sistemleri
- Yer altı algılama sistemleri
- Video analiz ile algılama ve tespit sistemleri
- Lazer alan tarayıcılar çevre güvenlik sistem bileşenlerinden bazılarıdır.
Her bir güvenlik sisteminin uygulama mantığı farklı olsa da temel olarak belirli bir alanın sürekli olarak izlenmesi ve oluşan alarm durumlarının ilgili yerlere alarm olarak iletilmesi mantığında çalışırlar. Pek çok uygulaması bulunmak ile birlikte daha çok aşağıdaki tesislerde kullanım alanı bulmaktadır.
Askeri Tesisler
Havaalanları
Petrol Rafinerileri
Endüstriyel Tesisler
Lojistik Tesisleri
Yüksek Gerilim Hatları ve Merkezleri
Boru Hatları
GSM İstasyonları
Çevre güvenlik sistemleri genellikle dış ortamlara kurulduğu için ürünler harici ortama dayanıklı olmalıdır. Bu yüzden çevre güvenlik ürünleri dış ortam, darbe ve sert şartlara dayanıklı olarak üretilmektedir. Mümkün ise ürünlerin endüstriyel yapıda olmasına özen gösterilmelidir.
Çevre güvenlik sistemi kurulumunda en az tercih edilecek sistem kadar sistemin doğru projelendirilmesi ve doğru ürünün seçilmesi çok önemlidir. Hatalı projelendirme yada uygun olmayan ürün seçimi riskleri beraberinde getirecektir. Güvenlik sisteminde hedeflenen amacın gerçekleşmemesi ödenen maliyetin boşa gitmesine neden olabilir. Tasarımda önce ihtiyaç sahibi dinlenmeli, riskler, ihtiyaçlar ve beklentiler tespit edilmeli, buna uygun sistem ve ürün seçilmelidir. Ürün ve sistem seçiminden sonra tercih edilen sistem ve ürüne göre projelendirme yapılmalıdır.
Projelendirilen sistemden en iyi performansı almak için başta CCTV olmak üzere tesis edilen diğer güvenlik sistemleriyle entegrasyon sağlanmalıdır.