Su, köpük, toz ile yapılan söndürme sistemleri, söndürme yapılan hacimlerdeki malzemelere zarar vermekte söndürme işleminden sonra ciddi temizlik işleri gerektirmektedir. Bu tür söndürücüler elektronik cihazlara ve arşiv gibi bölümlerde evraklara zarar vermekte ve kullanılamaz hale getirmektedir. Bu nedenle bu tür mahallerde temiz söndürücü diye adlandırılan gazlı söndürme sistemleri tercih edilmelidir.
Gazlı söndürme sistemlerinin tasarımında TS ISO 14520-1 Standardı esas alınır. Her türlü gazlı söndürme sistemi kurulurken, otomatik gaz boşaltımı sürecini veya sistemin devreye girdiğini işleticiye ve mahalde çalışan personele bildiren ve kişilerin söndürme mahallini tahliye etmesini sağlayacak olan sesli ve görsel uyarılar tesis edilmektedir.
Gazlı söndürme sistemi uygulanacak hacimlerdeki doğal havalandırma amaçlı pencere, kapı, duvarlarda bulunan menfez ve varsa havalandırma bacalarının yangın algılama ve gaz boşalım anında otomatik olarak kapanacak şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir. Kullanımı yasaklanan Halon alternatifi gazlar ile tasarımı yapılmış gazlı yangın söndürme sistemlerinde kullanılan söndürücü gazın ilgili standartlara göre belgelenmiş uzun süreli kullanım geçerliliğinin olması gereklidir.