Seslendirme ve acil anons sistemleri tesislerde olağan durumlarda ses yayını, acil durumlarda ise tahliye anonsların yapılmasını sağlama amacı ile tesis edilmektedir. Türkiye Yangından Korunma Yönetmeliği doğrultusunda;
a. Binadaki yatak sayısı 200’den fazla olan otel, motel ve yatakhanelerde,
b. Yapı inşaat alanı 5000 m2’den büyük olan veya toplam kullanıcı sayısı 1000 kişiyi aşan topluma açık binalarda, alışveriş merkezlerinde, süpermarketlerde, endüstri tesislerinde ve benzeri binalarda,
c. Yapı yüksekliği 51.50m’yi geçen bütün binalarda acil anons sistemi kurulması zorunludur.
Seslendirme ve acil anons sistemlerinin temel amacı kişilere iletilmek istenen bilginin olabildiğince anlaşılabilir ve doğru bir şekilde aktarılabilmesidir. Bu sebeple sistemler tesis edilirken mimari ve akustik koşulların göz önünde bulundurularak tasarım yapılması gerekmektedir. Ses kalitesini belirleyen faktörler arasında; merkezi ekipmanın sesi işleyebilme gücü, saha bileşenlerinin ve hoparlörlerinin gücü ve konumlandırılmaları ve mahal ölçüleri seslendirme sisteminin performansını etkileyen en önemlilerindendir.
Anons sistemleri operatörler tarafından kullanılabildikleri gibi otomatik olarak bir senaryoya dahil ve diğer sistemlere entegre çalışacak şekilde tasarlanabilir. Yangın algılama ve alarm sistemlerine ilave olarak kapalı devre kamera (CCTV) sistemlerine entegre çalışarak çevre güvenliğinin sağlanması amacı ile kullanılabilirler. Video içerik analiz algoritmaları ile algılanan bir teşebbüs sonrasında hoparlörler ile uyarı anonsları yapılarak tehdit bertaraf edilebilmektedir.
Konvansiyonel analog seslendirme ve acil anons sistemlerine ilave olarak gelişen teknolojiler ile birlikte dijital seslendirme sistemleri de sektörde kullanılır hale gelmiştir. TCP/IP network üzerinden çalışan dijital sistemler kablolamaya bağlı kalmadan gruplanabilmekte ve komplike merkez ekipmanları kullanmayı gerektirmeden yazılımlar aracılığı ile kontrol edilebilmektedir.