Kişilerin kimlik bilgilerini sisteme iletmek için kullandıkları araçlardır. Kart okuyucuları, tuş panelleri, biyometrik okuyucular örnek verilebilir.
Endüstri standardı olarak uzun süredir kullanımda olan kart okuyucular kişisel kimliği tanımlamak için kişisel kimlik kartlarını kullanmaktadır. Sistem üzerinde her kişiye atanmış benzersiz bir kart numarası üzerinden kimlik tanımlamaları yapılması esasına dayanır. Farklı frekanslar üzerinden haberleşebilen okuyucular olduğu gibi birçok frekansı ve hatta biyometrik veri destekleyen çoklu okuyucular da mevcuttur.
Biyometrik okuyucular kişilerin biyometrik bilgilerini tanımlayarak sisteme aktaran cihazlardır. Parmak, iris, damar, yüz gibi örnekleri bulunmaktadır. Biyometrik sistemler toplanan bilginin kime ait olduğunu bir havuz içinden tarayabildiği gibi (1:N) kart gibi ikincil bir kimlik ile eşleştirerek doğrulama da (1:1) yapabilir.
Mobil cihazların gelişmesi ile birlikte mobil kimlik okuyucular da geçiş kontrol sistemlerinde kullanılmaya başlamıştır. Mobil cihazlarda yer alan “yakın alan iletişim” (NFC) yongalarını tanımlayabilen okuyucular olduğu gibi mobil cihazlarda yer alan yazılımlar ile “bluetooth” (BLE) protokolü üzerinden haberleşerek kimlik bilgilerini tanımlayan okuyucular da mevcuttur.