İnterkom sistemleri ağırlıklı olarak konutlarda kullanılmakla birlikte iş merkezleri, sağlık kurumları veya endüstriyel tesislerde de kullanılan ve iki nokta arasında sesli ve görüntülü olarak iletişim kurmayı sağlayan sistemlerdir.
Analog interkom sistemleri; merkezi bir yönetim ünitesi veya santral ile ona bağlı çalışan saha ünitelerinden meydana gelmektedir. Kapalı çevrim çalışan bu sistemler için herhangi iki nokta birbiri ile görüşebilmekte ve erişim noktalarının da kontrolü sağlanabilmektedir.
Dijital interkom sistemleri TCP/IP network üzerinden haberleşen ve analog sistemlerden farklı olarak merkez ünitesi kullanmadan dağıtılmış bir yapıda da tasarlanabilen sistemlerdir. Modüler yapıda olmaları sebebi ile binlerce ünite tek bir sistem olarak tasarlanabilmekte ve farklı lokasyonlar aynı sistemde çalışabilmektedir. VoIP ve SIP gibi dijital telefon protokollerini destekleyen interkom üniteleri istenildiğinde IP telefon olarak da kullanılabilmektedir. Daha gelişmiş sistemlerde ise mobil routerlar üzerinden gelen çağrılar mobil cihazlara yönlendirilmekte ve interkom ünitesi başında olmadan da sistem kullanılabilmektedir.
Dijital interkom sistemlerinin en güçlü yanlarından bir diğeri ise entegrasyon kabiliyetleridir. Yangın algılama, CCTV, erişim kontrol, bina otomasyon ve güvenlik alarm gibi sistemler ile kolaylıkla entegrasyon sağlanabilmekte ve ilgili senaryolar doğrultusunda yetenekleri oldukça artırılabilmektedir.